• logo
  • osnovna stranica
  • Одељење за судску документацију и образовање

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Регионална база пресуда Европског суда за људска права за Западни Балкан

    17.11.2014.

    На сједници одржаној 16.12.2013. године, Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Вијеће) представљен је пројекат израде регионалне базе пресуда Европског суда за људска права за Западни Балкан, који проводи АИРЕ Центар у сарадњи са заступницима држава региона пред Европским судом за људска права (у даљем тексту: ЕСЉП) и центрима за обуку правосуђа у Југоисточној Европи. Пројекат има за циљ унапређење примјене праксе ЕСЉП од стране националних судова у регији, те представља значајан искорак у односу на постојеће ресурсе из ове области.

    Вијеће је подржало сарадњу АИРЕ Центра са Центром за судску документацију ВСТВБиХ и ентитетским центрима за едукацију судија и тужилаца у Босни и Херцеговини, како би се даљом промоцијом принципа успостављених Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода (у даљем тексту: Конвенција) и праксом ЕСЉП оснажили капацитети правосудних институција за адекватну примјену Конвенције. Ово ће у коначници допринијети већем степену заштите људских права на националном нивоу, што је у складу и са Брајтонском декларацијом о будућности ЕСЉП, а коју је усвојило свих 47 чланица Вијећа Европе, међу којима је и Босна и Херцеговина. Суштина ове декларације јесте усвајање строжијих критерија пријема случајева, како би се ЕСЉП посветио само озбиљним кршењима људских права.

    Промоција датабазе АИРЕ Центра одржана је дана 2.7.2014. године у Сарајеву, којом приликом је констатовано да ће се вршити даља популаризација ове базе бх.правосуђу. Тако ће, приликом презентација базе судских одлука судова у Босни и Херцеговини, Центар за судску документацију ВСТВБиХ вршити представљање и датабазе АИРЕ Центра.

    Овој бази се приступа путем линка: www.ехрдатабасе.орг. који представља јединствени портал пресуда ЕСЉП и приказа предмета од значаја за регион на језицима земаља региона. Портал такође садржи линкове ка другим корисним публикацијама, као што су водичи и приручници о пракси ЕСЉП на језицима земаља из региона.

    Поред тога, путем линка хттп://www.аирецентре.орг/легал-буллетинс.пхп?ланг=ср, можете претраживати и Билтене АИРЕ Центра, који садрже сажетке и анализе најновијих пресуда ЕСЉП, са кратким коментаром који упућује на постојеће стандарде заштите у вези са релевантним чланом Конвенције, као и називе других пресуда везаних за ту област заштите људских права и слобода.




     

    • 1 - 1 / 1
    • 1